Praktijkexamen

Praktijkexamen – afrijden

Wat heb je nodig bij je praktijk examen:

  • Geldig identiteitsbewijs (kijk de datum van geldigheid nog even na).
  • Ingevuld formulier zelfreflectie.
  • Geldig digitaal theoriecertificaat.
  • Eventueel het adviesformulier van je tussentijdse toets.
  • Reservering bevestiging.

Hoe verloopt het praktijkexamen

Het CBR legt heel duidelijk in het volgende filmpje uit hoe het praktijkexamen in zijn werk gaat.

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt ongeveer 55 minuten. Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn.

In het examencentrum legt de examinator eerst uit hoe het examen verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat overhandig je het gesloten formulier zelfreflectie. Op dat formulier heb je vóór het examen jou sterke en minder sterke punten in het verkeer genoteerd. Dit formulier wordt na de examenuitslag met jou besproken.

Het eerste onderdeel is een ogentest waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator jou een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kan. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Als je voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. De vrijstelling geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na je tussentijdse toets.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd wordt de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register.

Rijbewijs ophalen

Bij het gemeentehuis in de woonplaats kun je, tegen overlegging van je pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen. Deelnemers aan de proef 2toDrive (begeleid rijden) moeten bovendien in het bezit zijn van de begeleiderspas voordat ze het rijbewijs kunnen aanvragen.