Tussentijdse toets (TTT)

De tussentijdse toets (TTT)

Voordat je het praktijkexamen aflegt, kun je een tussentijdse toets doen (TTT). Dit is een rijtest die verloopt als een echt examen. Een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het examen. Bovendien is de tussentijdse toets een meetpunt voor zowel de leerling als instructeur. De tussentijdse toets doe je in de meeste gevallen nadat je ongeveer driekwart van de rijlessen hebt gehad. Om de tussentijdse toets te mogen afleggen moet je al wel geslaagd zijn voor je theorie examen.

Tijdens de toets wordt jouw rijvaardigheid getoetst door een examinator van het CBR. Alle onderdelen komen voorbij die bij het echte praktijkexamen ook getoetst worden. De examinator geeft je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen tijdens het praktijkexamen als je de tussentijdse toets met een voldoende afsluit. Let op: De vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na je tussentijdse toets.

Geen zin om te lezen? Check het filmpje:

Is een tussentijdse toets verplicht?

Jij bepaalt zelf of je een tussentijdse toets wilt doen, want deze is niet verplicht. Je betaalt evenveel voor de toets als het praktijkexamen. Het grote voordeel van de toets is het krijgen van vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen als je deze goed uitvoert. Dat scheelt weer bij het praktijkexamen. Ook als de andere onderdelen van je tussentijdse toets niet goed gaan, heeft dit geen invloed op de beoordeling van je bijzondere manoeuvres.

Generale repetitie praktijkexamen

De tussentijdse toets is een goede test voor het echte praktijkexamen. Misschien dat je tijdens je rijlessen met je rij instructeur nauwelijks nog fouten maakt, maar bij het examen komen vaak veel zenuwen kijken. Dat kan ervoor zorgen dat je fouten maakt, die je tijdens je rijlessen nooit zou maken. De tussentijdse toets geeft jou daarom de mogelijkheid om al eens te oefenen voor het echte praktijkexamen. Zo weet je als het zover is wat je te wachten staat en kun je je er beter op voorbereiden.