Theorie Examen

De dag van het theorie examen

Met het theorie examen ben je ongeveer 40 minuten bezig. Vooraf krijg je van een van de medewerkers van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) nog uitleg over de soort vragen en manier van antwoorden. Het is belangrijk om te zorgen dat je op tijd bent voor het theorie examen. Op die manier kun je een rustig plekje op zoeken en kun je je in alle rust voorbereiden. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

Soorten vragen theorie examen

Er komen vier soorten vragen voor bij het theorie examen:

  • ja/nee vragen;
  • meerkeuze vragen waarbij je de keuze hebt voor A, B of C;
  • vragen waarbij je een getal in moet vullen;
  • vragen over hoe je zou handelen in een getoonde verkeerssituatie.

Het theorie examen bestaat uit drie vaststaande onderdelen:

  1. Gevaarherkenning: 25 vragen.
  2. Verkeersregels: 30 vragen.
  3. Verkeersinzicht: 10 vragen.

Je slaagt als je 15 vragen goed hebt van de 25 vragen van het eerste onderdeel: gevaarherkenning. Ook moet je ten minste 35 vragen goed hebben van de 40 vragen bij onderdeel 2 en 3: verkeersregels en verkeersinzicht.

Antwoorden tijdens het theorie examen

Neem de tijd voor de antwoorden tijdens het theorie examen. Lees de vraag rustig en kies het juiste antwoord. Let wel op de tijdslimiet. In totaal heb je 8 seconden de tijd voor elke vraag. Heb je de vraag beantwoord, ga de vraag dan niet nog een keer uitgebreid doorlezen. Vaak is het zo dat het eerste antwoord dat je geeft het juiste antwoord is. Twijfel niet te veel want zo maak je fouten en raak je alsnog in tijdsnood per vraag.

Tip: Blijf rustig als je het antwoord niet meteen weet. Waag anders een gok. Een gok is nog altijd beter dan niets invullen.

Uitslag theorie examen

Als je de uitslag van het theorie examen krijgt, hoor je of je geslaagd of gezakt bent. Ook krijg je een formulier waarop staat bij welke onderdelen je fouten hebt gemaakt. Ben je gezakt voor je theorie examen, dan kun je dus kijken waar je de fout in bent gegaan.

Theorie examen oefenen

Bij Richard Nell kun je terecht voor online theorie lessen. Vraag hiervoor meer informatie bij mij aan.